Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Millard Kaufman 1917-2009

2009.03.18

LOS ANGELES (AP) -- A forgatókönyvíró Millard Kaufman, aki társalkotója a híres rajzfilmfigurának, Mr. Magoo-nak, Oscar díjra jelölték a "Foglald el a fennsíkot!" és a "Rossz nap Black Rocknál" forgatókönyveiért és kultstátuszt ért el 90 évesen, mint elsőregényes novelista, meghalt, mondta egy szóvivőnő. 92 éves volt.

Kaufman szombaton meghalt szívelégtelenségben, mondta Laura Howard, a McSweeney Publishing szóvivője, mely kiadó piblikálta a "Bowl of Cherries" című regényét 2007-ben.

Kaufman olyan szövegkönyveket tett le az asztalra, mint a "Sose kevesebbet" , "A Háború Ura", "Lángoló kereszt" és "Convicts 4", szintén ő írta a "Police Story" sorozat egy epizódját és az "Enola Gay" tévéfilmet.

1949-ben írta meg a "Ragtime Bear" című rövidfilm forgatókönyvét, amiben először jelenik meg Mr. Magoo, egy rövidlátó idős ember, hangját adta a Gilligan Island színésze, Jim Backus, aki állandó bajba kerül a rettenetes látása miatt, amit nem akar soha elismerni. Kaufman később társírója volt az 1950-es Mr. Magoo rövid filmnek a "Punchy de Leon"-nak.

Kétszer jelölték Oscarra - 1953-ban a "Foglald el a fensíkot!" történetéért és forgatókönyvéért és két évvel később a "Rossz nap Black Rocknál" forgatókönyvéért.

A "Rossz nap Black Rocknál" arra használta egy hagyományos western szerkezetét, hogy megvizsgáljon egy valószínűtlen témát - amerikai hozzáállása a  Japánok II. Világháborús irányába.

Ebben Spencer Tracy egy félkarú magánnyomozót játszik, aki megérkezik egy isten háta mögötti, sivatagi városba hogy megvizsgálja egy japán bevándorló eltűnését. A kritikusok a filmet kulturális mérföldkőnek találják az ázsiai-amerikai problémák kezelésében, bár a film  egyetlen egy ázsiai karaktert sem vonultat fel.

1917-es, Baltimore-i születésű Kaufman 1939-ben diplomázott a Johns Hopkins Egyetemen. A Főiskola után a Newsday és New York Daily Newsának riportereként dolgozott mielőtt 1942-ben csatlakozott a tengerészgyalogosokhoz miután a II. Világháború véget ért, Kaufman a feleségével, Lorraine-nel, elköltözött Los Angelesbe és elkezdte a forgatókönyvíró-karrierét.

Kaufman kézbesített két időszakot a nyugati Writers Guild of America tanácsának.

Miközben több mint 50 éven keresztül forgatókönyvíróként dolgozott Hollywoodban, kiadta az első regényét, az erkölcstelen öregkori meséjét a "Bowl Cherrie"-t, 2007-ben.

A második regénye,a  "Misadventure", aminek kiadását beütemezte a McSweeney, aminek lenyomatát megtalálták Kaufman otthonában, és a szerző fiatalabb korában írhatta.

A 66 éves felesége, a három gyerekük és hét unokája gyászolják őt.

[ Forrás: hosted.ap.org ]

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.