Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Family Guy dalban pert nyert

2009.03.17

NEW YORK, március 16-a (Reuters) -  Az amerikai televíziós show-nak , a Family Guynak az alkotói nem szegték meg a szerzői jogot, amikor átalakították a "When You Wish Upon a Star" dalt, majd mulatságosan felhasználták egy epizódban, egy amerikai bíró döntötte el hétfőn.

A Music Publisher Bourne Co., a dal amerikai szerzői-jogtulajdonosa (a művet a híres Walt Disney-s Pinokkióhoz készítették) beperelte a Fox Broadcasting Co.-t, az alkotót, Seth MacFarlane-t, és a producereket 2007 októberében, a szerzői jog megszegéséért.

A per kimondta, a dal "I Need a Jew,"(szükségem van egy zsidóra), ami az animációs sorozat egyik epizódjában szerepelt, a 'When You Wish Upon a Star' zenéjének egy gyéren elfátyolozott másolata volt, ami új antiszemita szövegekkel párosodott és így az eredeti szövegében nagy károkat okozott.

De Deborah Batts amerikai járásbíró elrendelte, hogy a dalnak a szövegei és hangja, amit használtak a Family Guy-ban, feltűnően különbözőek voltak.

A bíró azt is mondta, hogy a dalt tisztességes volt a humoros hatás kedvéért utánozniuk, mióta a zenei kiadó javára szolgált a dal más műsorokkal való "egészségesebb" összekapcsolása a "Pinokkió"-val.

"Ez pontosan az a jótékony társaság( akik parodisták által gúnyért fordítják ki a dalt), akik arra törekednek, hogy kihozzák a sodrukból az ilyen magas, bűvös vagy tiszta társaságokat", mondta.

A dalt Leigh Harline zeneszerző és Ned Washington szövegíró szerezte, 1940-ben muttatták be a Pinokkió filmmel és elnyerte ugyanebben az évben a legjobb eredeti dalért járó Oscar díjat. Ezt 100-nál több művéssszel és zenekarral vették fel.

A Fox, amit Rupert Murdoch News Corp NWSa N-ja birtokol, kezdetben nem osztotta el az ellentmondásokat a "Family Guy" epizódjának azon felismerésében, hogy ez milyen sértő volt, állította az öltönyös.

Az epizódot először 2003-ban sugározták a Cartoon Networkön és reklámokban és ismétlésekben legalábbb 36-szor futott a dal.

A Bourne Co. nem kommentállta az eseményeket. (Tudósítás Christine Kearney, szerkesztette Daniel Trotta és Paul Simao)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.