Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Saiunkoku

2009.07.11

Megdöbbentő .A The Story of Saiunkoku-ban végül ráismertem az anime párdarabjára a Seinfeldre: egy sorozat a semmiről. Nem arra gondolok, hogy a neurotikus, csípős, szórakoztató semmittevésre hasonlít, amivel Jerry Seinfeld utat tört, inkább rokonlelkű a levegővel töltött pillecukorral. Se nem kielégítő se nem táplálós, a The Story of Saiunkoku alig tudja kitölteni valamivel a műsoridejét, és ráadásul az élet értékes óráinak elpocsékolása.

Kép A címben található Saiunkoku egy kitalált, pre-modern ország, ami homályosan Kínára vagy Japánra emlékeztet. Ez azon mesekirályságok egyike ami nincs tele varázslattal és szörnyekkel (bár van egy szellem és egy lány aki némi furcsa, rejtélyes természetfölötti hatalommal bír), bár  néhány elképesztően tehetséges kardforgatónak nyújt otthont, mégsincs tele olyan harcosokkal, akik lehetetlen testi mutatványokra lennének képesek.

Egyre erősödik a gyanú, hogy valószínűleg egy népszámlálás körülményeinek animált verziójába csöppentünk bele, amikor is megtudjuk, hogy a központi szereplők mindannyian bürokraták. Shurei Hong, az elszegényedett örökösnő, a királyság nyolc nemes családja közül az egyiknek tagja, aki egyik- másik dolgát úgy végzi, hogy teendőit a bürokráciába ültetve halad szép lassan előre. Az első évad körülbelül ennyivel telik el, miután megkapta hősünk a polgári szolgálat-pozíciót.

Igazság szerint: nem láttam a sorozat első 15 epizódját. Csak a leírását olvastam az első szezon első felének, úgyhogy láthatólag kihagytam azt az izgalmas hivatalnok csatát ami abban tetőzött, hogy Shurei diadalmasan megvetette sarkanytyúit a bürokratikus talajon. Ha jól gondolom a leírásból és a visszakövetkeztetésből, úgy sikerült ezt elérnie, hogy kialakított egyfajta bensőséges kapcsolatot Saiunkoku fiatal naplopócsászárával és megkérte őt, hogy kezdje el komolyan venni a munkáját. Nem azért, de biztos vagyok, hogy bárki meg tudja mondani, hogy komolyan vette-e eddig a feladatát vagy sem. Egy olyan szervezett monarchiával szemben, ahol a szervezett zsarnokságok a szeszélyes isten császárok kezeiben helyezkednek el, Ryuki Shi-nál a hatalom rendkívüli hiánya tapasztalható: ez egy olyan király, akinek több- kevesebb engedélyt kell szereznie a birodalmi közegészségügyminisztériumtól, csak azért, hogy tudja használni a vécét. Mint mindig Shureinak ismét sikerül kigondolnia egy dolgot, a 19 epizód alatt, amikor is eléri, hogy megbarátkozik a társ-kormányzókként ismert Eigetsuval egy távoli, bajjal súlytott területen. Ez teremt Shureinak és Eigetsunak további húsz epizódot hogy odaérjenek  a Sa tartományhoz miközben szembekerülnek banditákkal, merénylőkkel, adócsaló boltosokkal, és hasonlókkal.

A fővonal, majdnem egy folytatásos sorozatként működő nem éppen sorozatosan szervezett, bonyolultan sok hasonmáskarakterrel rendelkezik, akik be és ki futkosnak, alakítják és felbontják szövetségeiket, majd mindenki elárulja a másikat vagy tettetik egymás átverését. Bohócokat fednek fel hogy finom és értelmes szörnyek legyenek, és a legtöbb gonosz cselszövőt leleplezik, hogy meglepetésszerűen olyan balfékekké váljanak, akiknek a vereségei hatalmas bukásban tetőznek .Összeesküvések vannak, és összeesküvések összeesküvéseken belül; egyenletszerűen, ahogy közeledett egy újabb összeesküvő egyből meg tudtam mondani, kik esküdnek össze, hogy új összeesküvéseket indítsanak el a nagyobb összeesküvés egy részének a tekervényein belül-körülfogó összeesküvések  megtévesztéseként a maguk zavarodott tétlenségében. De igazából egyik sem számít. Ha követni akarod a The Story of Saiunkoku-t csak csak három dolgot kell megértened: Shurei állandóan bajba fog kerülni; soha nem fogja magát kihúzni a bajból; és az írók a legfelháborítóbb mutatványokat tolják a képünkbe azért, hogy megmentsék a formás kis seggét.

Vagyis mert Shurei alapvetően egy 30-as évekbeli mozikarakter. A "hercegnő" státusza miatt a Hong család neki ad egy rendkívüli társadalmi pozíciót, de az elszegényedett háttere édesdeddé teszi és akármilyen libaként imádni való és bátor, mint egy tündérmesében. Úgyhogy mindenki, aki találkozik vele, beleszeret; a sorozat fő gazembere megöli magát, ha az visszautasítja őt; és az egyetlen szereplőkről akik úgy tűnnek, hogy utálják őt, szép lassan egyszercsak kiderül,hogy olyan titkos szövetségesek, akik csak úgy tettek, mintha utálnák őt, vagy mintha rosszindulattal üldözött melleknek tekintenék, kiknek a véleményeit figyelmen kívül hagyhatják biztonsági okokból. Mindenki más, a legszúrósabb szemű kereskedőtől és legkérgesebb bürokratától át a legbátrabb harcosokig és legengedelmesebb palotalakókig állandóan csodálni fogják a szépségét, az intelligenciáját, az eszességét, a bátorságát; és amikor csoportosan együtt vannak, félelemben fognak suttogni egymásnak elhalkult hangon, hogy mennyire csodálatos az, hogy létezik ; és bölcsen bólintani fognak és meg fogják próbálni eszmefuttatásaikban felülmúlni egymást extravagáns metaforákkal azért, hogy meghökkenjenek azon, hogy ez a tizenhat éves lány egyáltalán él.

Holott Shurei soha nem tesz annál az egyszerű folyamatnál többet, mint hogy az oxigént lecseréli széndioxidra.

Komolyan. Nem tudok egyetlenegy olyan kínos helyzetre sem gondolni, ami igazolná a lányt, és ezek a kínos helyzetek olyan skálán terjednek mint, hogy megparancsolják, hogy tisztítson vécéket,vagy hogy elrabolják és elviszik egy útvesztőhöz hasonlatos palotába, ahol előkészítik egy kényszerházasságra és szertartásos liliomtiprásra, amik nem érnek véget egyszer sem, hiszen mindig van valaki aki megmenti őt vagy ad neki egy különleges kulcsot vagy valamit. A sorozat egy pontjánál, amikor is megvádolják azzal, hogy csalt egy minősítő vizsgán, egy klánok közt tömegösszecsapás azt okozza, hogy az egész ország a forradalom határán ingadozik. Egy másik pontnál, amikor egyezkedik, hogy megmentsen egy politikai foglyot, ki fog derülni, hogy régen elszökött és inkognitóval elutazott. A problémák megoldásai szinte szó szerint az égből pottyannak az ölébe, amikor szüksége van rá. A problémákat nem ő oldja meg; csak elfogadja azokat a megoldásokat, amiket az írók nyújtanak neki.

Kép Eléggé bosszantó lenne ha ennek a hosszadalmas történetnek, légies velejét csak ez lenne, ami kitöltené. A sorozat dicséretére váljék, hogy nem veszi túl komolyan magát, és habár az unalomig méltatja hősnőjét, legalább a mellékszereplő játékosoknak kellemes ízt kölcsönöz. Seiran Si a birodalomnak egy korábban megszégyenített hercege, aki nagyon ügyesen bánik az ökleivel és a karddal; Shurei barátja és Eigetsu munkatársa egy olyan tizenhárom évkörüli  zseni, akiből egy másik személyiség tör elő, amikor iszik; Ensei Ro bandita-bürokrata akiben a finom intelligencia pimasz karizmával egyesül. Egyikük sem olyan alak akivel bármikor találkozhatnánk a saját utcánkban, de a keménymagvas animerajongók, valószínűleg egy kilométer távolból kiszúrják az archetípusokat, de néha érdekes helyzetben mondanak érdekes dolgokat. A legtöbbjükről viszont az mondható el, hogy annyira felcserélhetőek, hogy nem számít hol kapcsolódsz be a sorozatba; csak ott vannak hogy segítsék ki Shureit, és ha egy közülük történetesen nem érhető el akkor egy másik hamarosan meg fog érkezni.

A készítők hozzáértő szakemberek, de mégsem számíthatunk semmilyen izgalmasra az alkotásban; ahogy bármelyik bonyolult szappanoperában ez is javarészt abból áll , hogy egy sor beszélő fejet látunk. A japán szinkronszínészek megtették a feladatukat, és a zene van olyan tolakodó, mint a bézs tapéta.

A The Story of Saiunkoku azt az érzést kelti, hogy tizenhárom éves lányoknak készítették: gyerekeknek akiknek még fogalmuk sincs, hogy a világ hogyan működik, de arra már igazán nem képesek, hogy közelről azonosuljanak egy hitelesen hozzáértő női főszereplővel, viszont megszeressék azt a jövőbeli képet, hogy egykor maj őket is imádják. Ha te tizenhárom éves lány vagy, vagy ismersz egy tizenhárom éves lányt, vagy van egy tizenhárom éves lányod, aki a tudatalattid közelében él, még mindig lehet, hogy van értelme befektetni a The Story of Saiunkokuba. Mindenki másnak az ég világon semmit se fog jelenteni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.