Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dragonball Z Super Android 13 és Bojack Unbound

2009.03.09

A Dragon Ball Z-t míg nálunk már- már szinte el is felejtették, az USA-ban újabb és újabb DVD kiadásokra ösztönzi népszerűsége. A Dragon Ball Z egy harcorientált, hosszú lélegzetvételű sorozat, ami három tv folyamot, jó pár mozifilmet és néhány videó játékot hagyott maga után. Maga a sorozat magukat agyongyúró hősöket vonultat fel, karikatúrát nyújtva a harcművészeteknek úgy, hogy részről-részre hiperebb fogások kerülnek elő.A Super Android 13 és Bojack Unbound, azok a játékfilmek, amik most kerültek fémdobozos kiadásra a tengrentúlon, azaz a 7. és 9. mozifilm, valószínű azért ebben a felállásban, mert a Brolly-s részeket majd egyben szándékoznak kiadni. Ez alkalomból én is megtekintettem a rajzfilmeket.

Kép A Super Android 13, kronológiailag az első és a gyengébbik is. Cell megjelenése előtti időkben játszódik, miután már Vegita is elérte a szuper csillagharcos szintet. Az egyik legrégebbi ellenfél a vörös karszalagosok rendjének gonosz DR. Gero-ja üt vissza. Ha tudna, ugyan is a történet ott veszi fel a fonalat, ahol kicsit félresikerül találkozása C-17-el és C-18-al, ám még távozása előtt sikerült gyártásba küldenie C-13-at, C-14-et és C-15-öt, akik ébredésük után készek is megölni Son Goku-t.

Ami ez után következik nem a legeredetibb történet, még ha a DBZ bevált receptje alapján működik is. Először megjelenik a két gonosz, egy nagydarab és egy töpszli. A melák okozza a károk nagy részét, ezért a jófiúk először őt támadják meg, amíg sokként nem éri őket, hogy a kisebb az erősebbik. A dolgok rosszul állnak, ám ekkor a jó oldal hirtelen segítséggel bővül, majd a rossz oldal kap előnyt. És a Super Android 13 50 percen keresztül így folytatja.

Bár maga a küzdelem unalmas, a stílus, ahogy adagolják, fenntartja a figyelmet, és jó látni együtt harcolni Son Gokut, Szívtelen Sátánt, Vegitát és Trunks- ot. (Krillin és Son Gohan, akiket egyértelműen klassziskülönbséggel legyőztek, az oldalvonalból figyelik a küzdelmet) Nem lehet arra számítani, hogy a Super Android 13 bármi újat is adna, viszont a DBZ harcstílus az, ami mindig is a képernyőhöz szögezte a nézőket, még ha részeket is kellett várni rá, ezért ez a film is rendelkezik újranézhetőséggel.

A Bojack Unbound élvezetesebb azonban. Ennek egyrészt tényleges története van. Megfelelő kronológiából indul, a Cell saga után játszódik, amint a mennybe került Son Goku és Kaito a Harcművészetek Világbajnokságát nézik a TV- ben. Son Gohan, Krillin, Trunks, Tien Sin Han, és Ifjú Sátán mindannyian feliratkoznak a világ minden tájáról özönlő harcosok közé. A baj ott kezdődik, amikor a négy Kaito által bezárt Bojack kiszabadul, és szövetségeseivel véget vettnek a bajnokságnak, majd kijelentik, hogy a Földet elfoglalták. A főszereplők pedig felveszik a kesztyűt Bojack bandájával.

A Bojack Unbound több változatosságot kínál, mint a Super Android 13. A különböző karaktereknek sikerül egyénileg megküzdeniük egymással, nem egy lénnyel dulakodnak szinte követhetetlenül. Néhány jellemvonás is jobban kirajzolódik, Son Gohan végre kiemelkedik. A későbbi részekben pedig, a sorozat poén részét viszi majd a hátán. A Super Android 13 olyan piszkos viccekkel indul, amik csak egy vénember és egy malac párosától származhatnak. A Bojack Unbound-ban ezek szintén megtalálhatóak, de szerencsére itt van nekünk a mindig nevetséges Mr. Sátán. Aztán ott van még Bulma és Chi-chi akik fiaiknak büszkén szurkalnak és ebből kifolyólag folyamatosan csipkelődnek egymással.

Kép A Dragon Ball Z Super Android 13 és Bojack Unboundra aligha lehet mondani, hogy egyedülállóak. Maga a sorozat hosszú íveket ölel fel, amikor tudomást szereznek a főhősök egy gonosz fenyegetéséről, az arra készteti őket, hogy keményen edzenek, majd összegyűlve közösen legyőzzék az ellenfelet. És ez így megy minél több részből kicsavarva. A Dragonball Z egy nagyon sok és nagy ívet magába foglaló sorozat, és ahhoz hasonlót belesűríteni egy 50 perces filmbe nem igazán lehet, így maguk a karakterek és a mellékszálak szinte teljesen elhanyagolódnak. Ez a két film olyan mintha egy-egy hosszabb ív rövid összefoglalója lenne, a Super Android 13 az, ami Son Goku története, és a Bojack Unbound Son Gohan-é.

Reméljük egyszer itthon is megérjük azt a pillanatot, amikor nálunk is megél egy hasonló DVD kiadást a sorozat, mert hiánycikk a piacon. A Super Android 13 és Bojack Unbound azt adja amire számítani lehet egy Dragon Ball filmtől. Nagy küzdelmek hatalmas helyszíneken, néhány humoros pillanat, de nincs semmi, amit ne kapnál meg a sorozatból.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

:):):):):)

(Frank, 2009.03.11 23:09)

"Maga a sorozat hosszú íveket ölel fel, amikor tudomást szereznek a főhősök egy gonosz fenyegetéséről, az arra készteti őket, hogy keményen edzenek, majd összegyűlve közösen legyőzzék az ellenfelet."ez a mondat nagyon tetszett ám:)hát most erről eszembe jutottak a "régi szép" idők, mikor néztük a tévében a Dragon Ball-t és izgatottan figyeltük Son Goku kalandjait:)Mindenesetre jókis sorozat:)kár hogy aztán egyszer csak eltűnt, de jó újra hallani felőle:)

DVD

(Norbi, 2009.03.10 01:30)

Hmmm. Fémdobozos kiadás? Jól hangzik. Nálunk is bírt volna szakítani a sorozat, ha hagyták volna végig futni és kibontakozni. Ezzel szemben inkább betiltották és elkezdték kidobni VHSen. Hát...ráfaragtak.